Családterápia Budapest

Családterápia Budapest szívében. Párkapcsolati problémák kezelése, célzott párterápia.

KAPCSOLAT PSZICHOLÓGIAI RENDELŐ

Kapcsolatfelvétel:
20/2544-262
30/464-0833
Email: info@kapcsolaterapia.hu
rakoczirendelo@gmail.com

Videó: Mi a családterápia

Milyen hosszú a családterápia?

2011.11.05. 11:32 :: csaladterapia budapest

A családterápia hosszának megállapításánál több tényező figyelembe vétele szükséges. Meghatározó az adott probléma természete, fennállásának időtartama, a résztvevők szerepe és érintettsége, a családon belüli kapcsolatok korábbi alakulása. Sok olyan múltbeli katalizátor lehet a változás folyamatában, amit a család felhasználhat saját vagy előző generációinak előtörténetéből. Ugyanakkor évtizedes, szinte láthatatlan családi minták nehezíthetik is a jelenben szükséges változás felé megteendő első lépéseket. Mindezen tényezők meghatározzák, milyen esetekben, mikor segít a családterápia, valamint a bizonyos szempontból a terápiás folyamat időtartamára is hatással lehetnek. A családterápia hossza függhet a család terápiában való motiváltságától, elköteleződésétől, annak a szerencsés esetben mélyülő természetes folyamatnak a menetétől, ami hozzásegíti a családot, hogy történetét megossza a terapeutákkal.

Összességében azt mondhatjuk, egy családterápia 6-20 alkalomból álló folyamatot jelent, ami a fentiek figyelembe vételével igen változatos képet mutat. Az alkalmanként hozzávetőlegesen 90 perces ülések harmadik harmadában tartott rövid szünetben a terapeuták megbeszélik az adott ülésen elhangzottakat. (Természetesen abban az esetben, ha a családterápia kettős vezetéssel történik, de sokszor pontosan ez a helyzet.)

A családterápia befejezése után 3-6 hónappal gyakran kerül sor utánkövető ülésre, amelynek célja a családon belüli változásra való visszatekintés. Ekkor felmérhetjük, hogyan tudta a család továbbvinni a terápiában megtanultakat, hogyan tudta megszilárdítani és beépíteni az új megközelítéseket és viselkedésmódokat. Ha szükséges, igény esetén ilyenkor lehetőség van egy új terápiás szerződés keretében új célok megfogalmazására és a közös családterápiás munka folytatására is.

Az életben minden szituáció más és más, így van ez a családterápiában is. Ahogyan egy adott helyzetet többen többféleképpen élhetnek meg, és ezt a családterápia során mi magunk is felhasználhatjuk a változásra, ugyanilyen változatosság jellemző az egész terápiás folyamatra, beleértve annak időtartamát is. A családterápia hossza tehát nehezen általánosítható minden egyes esetre, de a fentiek jó támpontot adhatnak a bejelentkező családnak arra, mi várhat rájuk.

 

 

Címkék: családterápia hossza